Siz hiç ispir fasulyesi yediniz mi?

İspir fasulyesinin özellikleri saymakla bitiremeyiz hem sağlık açısından hem de lezzeti bakımından. Erzurum’un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir.

Haber albümü için resme tıklayın

İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıdır.

Tarla ekimine Mayıs ayında başlanır ve Haziran ayında çapası yapılır. Çapası yapılan tarlanın her tarafına hayvan gübresi dağıtılır. Çapa yapıldıktan sonra tarlaya fasulye sırıkları dikilir. Haftada en az bir kez olmak üzere her hafta düzenli olarak sulama yapılması gerekir. Mahsulden iyi verim alınabilmesi için çiçek zamanı tarla daha sık sulanmalıdır. Aynı tarla üzerinde en fazla 2 yıl fasulye ekilebilir. Tarla 2 yıldan sonra 1 yıl nadasa bırakılmalıdır. Ya da fasulye dışında başka bir ürün ekilmelidir. İspir fasulyesinin yıllık üretim miktarı ortalama 300 ile 500 ton arasında değişir. 1 dekardan yaklaşık olarak 100 kilo ürün elde edilir.

İspir fasulyesi yüksek kesimlerde ve dağlık arazilerde yetiştirilir. Engebeli arazi sebebiyle makineli tarımdan faydalanılamamaktadır. Hasat toplaması elle yapıldığı için üretim zor şartlar altında gerçekleşir. Fasulyeler tarladan toplandıktan sonra el yardımıyla tek tek ayıklanır ve kurumaya bırakılır. Fasulyeler kuruduktan sonra tanelerinden ayrılması işlemine geçilir. Fasulyeler ayak ile çiğnenir. Rüzgârlı havada bırakılarak tanelerin ayrılması sağlanır.

23 Mart 2018 Erzurum/ İspir- Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Erzurum Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Erzurum Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.



Anket Sizce Türkiye'nin gelişimi ve güçlenmesi için en çok hangi alanda çalışma/yatırım yapılması gerekiyor?