Erzurum’un ünlü lezzeti; Cağ Kebabı

Türk mutfağında çok önemli bir yere sahip olan Cağ Kebabı’nın Kıpçak Türkeri’ne ait olduğu bilinmekte. Bu yemek yaklaşık 300 yıldır bölgede düğün ve şölenlerde beğeniyle misafirlere ikram edilmektedir.

Haber albümü için resme tıklayın

Ancak ticari olarak kullanılması, 1930 yıllarda Erzurum’da geçim sıkıntısına düşen bir kişi tarafından baraka türü bir yerde ticari olarak satılmaya başlamıştır. 1930’lu yıllarda satılmaya başladıktan sonra 1960’lı yıllarda kebapçı sayısında büyük artış olmuştur.

Odun ateşinde pişirilen kebap yaylalarda yetiştirilmiş koyun etinden yapılmaktadır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Şişler 2 milim kalınlığında, 3 milim genişliğinde ve 20 santimetre uzunluğunda Kuzu etinin rahatsız eden kısımları, yani sinirleri tek tek alınır. Ete yalnızca soğan, karabiber ve tuz ile terbiye verilerek salamurası yapılmış olur. Salamura edilen et, yatık bir şiş üzerinde odun ateşi eşliğinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ kebabının 80 gram olarak sunulması gerekmektedir.

Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’ye verilen ilan ile tescili Erzurum’un Oltu İlçesi’ne verilmiştir.

Günümüzde cağ kebabı belirtilen özelliklere bağlı kalmak şartıyla Türkiye sınırları içinde yapılıp ve çokça tüketilmektedir. Erzurum’a gelen yerli ve yabancı turistlerin en vazgeçilmez lezzeti, hiç şüphesiz Cağ Kebabı.

Erzurum’da hemen her semtte cağ kebabı yiyecek bir restoran bulabilirsiniz.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Erzurum Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Erzurum Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.



Anket Sizce Türkiye'nin gelişimi ve güçlenmesi için en çok hangi alanda çalışma/yatırım yapılması gerekiyor?