- 27 Mart 2018

Yemesi ayrı, faydaları ayrı güzel; Yemlik Otu

Yemlik Otu, otların padişahı ismiyle de bilinen bizim tabirimizle bir nevi ilkbahar kardelenidir. Özellikle buğday tarlalarının olduğu yerlerde sıkça...

mask

Yemlik Otu, otların padişahı ismiyle de bilinen bizim tabirimizle bir nevi ilkbahar kardelenidir. Özellikle buğday tarlalarının olduğu yerlerde sıkça yetişir. Çeşitli yemlik otları bulunur. Bunlar dağ yemliği, çayır yemliği ve tarla yemliği olarak isimlendirilir. En lezzetlisinin tarla yemliği olduğunu söylemek yanlış olmaz. Dağ yemliği ve çayır yemliği biraz fırçamsı görünür ve sert olur.

Yemlik otunu bulabileceğiniz alanlar genelde herkesin bildiği gibi çayırlar, yaylalar, dağlardır. Nisan ayı kapımıza geldiğinde yapraklanmaya başlar. Bu süreçte toplanıp yenilebilir. Fakat daha sonra Yemlik otu çiçek açtığında yenme özelliğini kesinlikle kaybeder.

2/8
mask

Yemlik Otu Faydaları Nelerdir?
Öncelikle bilmek gerekir ki yemlik otu mineral ve vitamin bakımından gayet zengin bir bitkidir.
A, E, C ve B2 ile B6 vitaminlerinin yanı sıra demir ve kalsiyum deposudur.
Anemi’ye (kansızlık) iyi gelir. Demir hücre içinde bulunan hemoglobin ile ilişkilidir. Demir eksikliğini gidermesi bakımından kansızlık rahatsızlığında yararlıdır.

3/8
mask

Vücut direncini arttırır ve metabolizmayı güçlendirir.
Salatalarda kullanılırsa sindirime yardımcı olur. İştah açar.
Gözleri korumaya yardımcı olur. Gece körlüğüne iyi gelir.
Cilt,saç ve kemik oluşumunda ihtiyaç duyulan A vitamini barındırdığı için destekleyici besin niteliğindedir.

4/8
mask

Yaraların iyileşmesini hızlandırıcı özelliği vardır.
Migren tedavisinde içeriğinde ki b2 vitamini bakımından yardımcı etki sağlar.
Saç ve tırnak sağlığına olumlu etkiler sağlar.

5/8
mask

Yemlik Otu Tarifleri
Burada bahsedeceğimiz tarifler tamamen yöresel olmakla beraber size genel bir fikir verecektir diye düşünüyoruz.
1- Lavaşta dürüm: Yemlik otu (özellikle tarla yemliği), lavaşa dürüm edilir. İsteğe göre kaya tuzu ilave edilebilir. Limonda lezzetini arttıracaktır. Eskiler tarlada acıkında tok tuttuğu için bu şekilde tüketirmiş.

7/8
mask

2- Otlu Bulgur Pilavı: Öncelikle alınan yemlik otu 2-3 kere biraz suda bekletilerek yıkanmalıdır. İyice temizlendiğinden emin olun. Sonrasında bir kaba koyarak az tuzla elinizde örseleyin. Zeytinyağında soğanlı yada soğansız, otlu bulgur pilavı olarak pişirebilirsiniz.
3- Turşu kavurma gibi bu otu kavurarakta tüketebilirsiniz.
4- Çiriş otu ile beraber karıştırıp börek içine koyabilirsiniz. Yalnız burada çirişin yoğunluğunu daha fazla yapın. İnce ince doğrayarak yemlik otunu çirişe karıştırın. Farklı bir tat olduğunu göreceksiniz.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Erzurum Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Erzurum Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.