Bu lezzetler geride bırakılmaz

Erzurum'un yöresel lezzetleriyle damaklara büyük bir zevk kattığını anlat anlat bitiremeyiz. Ama sizler için bu lezzetlerin neler olduğunu sıraladık....

mask

Erzurum'un yöresel lezzetleriyle damaklara büyük bir zevk kattığını anlat anlat bitiremeyiz. Ama sizler için bu lezzetlerin neler olduğunu sıraladık.

Erzurum’a özgü yemeklerin lezzetleri kulaktan kulağa dolanan bir bilgi. Erzurum’a gelip de yemeden gitmemeniz gereken o güzel lezzetler;

LOR DOLMASI
Pazıyla hazırlanan ve yumuşaklığıyla akıllara durgunluk veren lor dolması, içindeki bulgurla da lezzet doludur. Bayburt yöresinin de en sevilen yemeklerinden bir tanesidir. Bu yemeğin hangi yöreye ait olduğunu söylemeyi sizlere bırakıyoruz.

2/16
mask

SU BÖREĞİ
Erzurum'da yufkası ince ve kalınlığı az olarak yapılır. İçerisine Civil Peynir ve Maydanoz konulur. İnce ve özenli bir şekilde açılmış yufkalar önce kaynar suda haşlanır daha sonra soğuk su ile yıkanarak tepsiye serilir ve her yufkanın arasına erimiş tereyağı serpilir.

3/16
mask

ŞALGAM DOLMASI
Şalgam, yaprak halinde dilimlenir ve arasına etten hazırlanmış dolmalık karışım konarak pişirilir.

4/16
mask

BORANİ
Patatesin her türlü yemeği yapılır. Boranide bunlardan biridir. Patates haşlanır, kabukları soyulur ve bir tepsiye doğranır. Üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülür, sıcak olarak yenir.

5/16
mask

CAĞ KEBABI
Oltu kebabı olarak da bilinen cağ kebabı, Erzurum'un en bilinen yemeklerinden bir tanesidir. Keçi veya kuzu etinden hazırlanır. Özel bir karışımla yaklaşık 24 saat bekletilen et ardından yatay bir şekilde pişirilir.

6/16
mask

ÇAŞIR
Şifalı olduğuna inanılan ve bir Erzurumlunun her yıl en az 1 kere yediği çaşır, farklı yemeklere konuk olabilen bir bitkidir. Kızartması bile yapılabilir.

7/16
mask

ÇİRİŞ YEMEĞİ
Erzurum'da hem yemeği, hem böreği, hem de turşusu, yapılan lezzet. Günün herhangi bir öğününde keyifle yenilebilir.

8/16
mask

ÇORTUTU PANCARI
Bu yemek için gerek turşuya vurulmuş şalgam gerekse taze şalgam kullanılabilir. Şalgamlar erişte biçiminde ince ince kıyıldıktan sonra yağda kavrulur ve kavrulmuş kıyma ile pişirilir.

9/16
mask

DUT ÇULLAMASI
Dutlu omlet de diyebiliriz. Erzurumlu dut çullamasının lezzetini iyi bilir. Dutların kuru olması önemlidir.

10/16
mask

HINGEL
Hamur arasına et ve patates konularak yapılan bir yemektir. Tereyağı ve yoğurt ile servis edilir.

11/16
mask

KADAYIF DOLMASI
Erzurum'un en meşhur tatlısıdır. Kadayıfın içerisine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılır. Sonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılır. Kızartılan kadayıf dolması önceden hazırlanmış şerbete atılır.

12/16
mask

KESME AŞI
Evde hazırlanan hamurdan hazırlanan yufkalar erişte biçiminde kesilir. Fındık büyüklüğünde hazırlanan köfte, mercimek, soğarıç ve tarkın karışımı ile pişirilir.

13/16
mask

AYRAN AŞI
Soğuk Erzurum akşamlarında içimizi ısıtacak bir lezzet. Ayran aşına benzeyen, aşotundan hazırlanan bir çorbadır. Kıymalı olarak da hazırlanabilir.

14/16
mask

Tatar Böreği
Hamur iyice yoğrulduktan sonra yufka açılır. Açılan yufkalar parçalara bölünür. Bu parçalar üçgen şeklinde küçük küçük parçalara ayrılır. Kaynayan suya atılır, haşlanır, suyu süzüldükten sonra tepsiye alınır, üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kızgın tereyağı dökülerek ikram edilir.

15/16
mask

Erzurum Ketesi
Erzurum'a gidildiğinde kesinlikle tatmanız gereken bir lezzet. Hafif kıvamıyla her öğün yiyebileceğiniz bir lezzet.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Erzurum Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Erzurum Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.